Aile Terapisi
Aile terapisi
Toplumun en küçük birimi olan aile, iki yetişkin arasında imzalanan bir sözleşme olması niteliğinden dolayı bir arada yaşamı kurumsal hale getiren bir birim olarak da tanımlanır. Aile toplumun temelini oluştururken çeşitli fonksiyonlara sahip olduğu gibi kendi içinde bazı sorunlar da barındırır. Evlilik içindeki insanların nüfus yaşı, duygusal yaşlarının yeterliliğini göstermeyebilir. Bu da kendini en basit ifadeyle iletişim sorunları ile başlayarak bu sözleşmenin feshine giden (boşanma) spektrumda kendini gösterir.
Virginia Satir, ‘dünyada barışı tesis etmek için önce ailede barışı tesis etmemiz, bireyle ve aileyle işe başlamamız gerek’ der. İlişki içinde ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını hissettiğimizde, özlem ve beklentilerimiz karşılanmadığında sıkıntı duyar; hayal kırıklığı, acı, üzüntü, öfke hissedebiliriz. Buna karşı geliştirdiğimiz savunma pozisyonunda ise yaşadığımız savaş hali, güzel şeyleri yaşamaktan kendimizi alıkoymamıza neden olabilir. Bu da yaşam enerjimizi düşürür ve meseleler problem haline dönüşür.
Unutmamalıyız ki, kendimizi dengede tutabilmeyi en iyi ailede öğreniyoruz. Aile üyelerinin birbirleriyle daha dengeli ve olumlu etkileşim içinde olduğu ailelerde farklılıklar kavga ve şiddet ile çözülmez. Burada sorun; hiç sorun yaşamamak değil, yaşanan ve yaşanacak olan sorunların nasıl çözüleceğidir.
Problemleri çeşitli nedenlerle tek başına çözemeyen ailelerde gelişimi sağlamak adına aile içinde yakın ilişkilerin çalışıldığı psikoterapi dalı aile terapisidir. Aile terapisinde amaç; aile içinde yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Burada hedef, aile içi ilişkilerinin düzenlenmesi kadar dış dünyada olan bitenler, ilişkilerin de düzenlenmesi, uyum sağlanmasıdır.
Ülkemizde aile terapisinin önemi giderek artmaktadır. Kişilerin sıkıntılı ve zor olan döngülerinden kurtulmaları için kişisel değişim her zaman yeterli sonucu verememekte, bazen de tüm sistemde meydana gelecek daha köklü bir değişime ihtiyaç duyulmaktadır. Terapistler, aile üyelerinin birbirine yardımcı olabilmeleri için yapıcı yollar bulmasına aracılık ederler. Böylece edinecekleri problemlerle baş etme becerisi ile sadece o andaki yaşanan duruma çözüm bulunması değil, farklı zorluklarda ailenin kendi kendini onarabilmeleri sağlanmaya çalışılır.
Aile terapisinden kimler faydalanabilir:
Özellikle aile ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden fayda görür. Oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Kullanım alanlarının bazıları ise;
- Aile içi problemler
- İletişim problemleri
- Yas süreçleri, kayıp ve travmalar
- Aile yaşamındaki değişikliklere adaptasyon süreçleri (iş değişikliği, taşınma, vb)
- Yaşam döngüsü süreçleri (çocuk doğması, emeklilik, çocukların evden gitmesi, vb)
- Ebeveynlik becerileri
- Üvey bireyi bulunan ailelere destek
- Psikoseksüel zorlukların varlığı
- Göç eden ailelere destek
- İş stresi
- Ekonomik problemler
Aile terapisi, duruma göre değişebilmekle beraber genellikle 8-24 seans olarak yapılır.