Tedaviler

İletişim


E-mail

info@aycesener.com

Telefon

+90(322) 999 58 76
+90(546) 407 20 80

Adres

Çınarlı Mah. 61027 Sk.
Sunar Nuri Çomu İş Merkezi
Dış Kapı No: 16 B Blok
Kat: 6 Daire : 36 Seyhan/Adana

Panik Atak / Panik Bozukluk

Panik Atak Nedir?

Panik Atak (PA) çarpıntı, terleme, titreme, boğulma ya da nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya sıkışma, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği, beraberinde kontrolünü kaybetme, delirme korkusu ya da ölüm korkusu ile karakterize bir süreçtir. Atak ani başlangıçlıdır ve genellikle hızlı bir şekilde, 10 dakika veya daha kısa bir sürede doruk noktasına ulaşır. Panik Atakları yaklaşık olarak 15-20 dakika sürelidir. Ancak bazen yalnızca 1-2 dakika, bazen de bir saatten daha uzun olabilir. Panik atağı başta fobiler olmak üzere diğer bir kısım psikiyatrik bozukluklarda da görülebilir. Ancak bunlar stres etkeni ile karşılaşma ya da karşılaşma olasılığı sonucunda ortaya çıkar.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

  • Kalp çarpıntısı ya da göğüs ağrısı
  • Nefes almada güçlük
  • Bayılacakmış gibi hissetme
  • Terleme
  • Midede rahatsızlık, kusacakmış gibi hissetme
  • Vücutta titreme ve halsizlik
  • Kontrolünü kaybetme korkusu
  • Çevreyi gerçek değilmiş gibi algılama
  • Ölüm korkusu ya da aklını kaybetme korkusu

Panik Bozukluk nedir?

Yaşanan bir panik atak durumunun, bir 'Panik Bozukluk' olup olmadığını söyleyebilmek için şu ölçütlere dikkat etmek gerekir. Bunun için aşağıdaki her ikisi koşulun da bulunması gerekir:

1) Panik atakların tekrar tekrar yaşanıyor olması.

2) Ataklardan en az birinde, en az 1 ay süreyle, aşağıdakilerden birinin ya da daha fazlasının yaşanması.

a. Başka atakların da olacağına ilişkin sürekli bir kaygı ve beklenti.

b. Atağın yol açabilecekleri ya da sonuçlarıyla (örneğin kontrolü kaybetme, aklını yitirme, kalp krizi geçirme gibi) ilgili olarak üzüntü ve gerginlik duyma.

c. Ataklarla ilişkili olarak belirgin bir davranış değişikliği gösterme (Örneğin evden çıkmama, yalnız kalmama, otobüse binmeme gibi)

Panik Bozukluk Tedavisi

Panik Bozukluk söz konusu olduğunda iki önemli tedavi yöntemi vardır. (1) Psikiyatrik ilaç tedavisi ve (2) psikoterapi.  En etkili sonuç her iki yöntem bir arada kullanıldığında alınmaktadır.